Dacă ai schimbat deja 2-3 job-uri până acum, îţi dai seama ce ar fi fost bine să negociezi chiar de la angajare. Pentru ca mai târziu să-ţi prindă bine. E posibil ca şi tu să fi pornit de la premisa că mai întâi negociezi salariul şi după aceea o să mai vezi tu ce-ţi trebuie. Pe parcurs sigur ai descoperit că nu e suficient si că lucrurile sunt greu de schimbat. De aceea, ne-am gândit să facem o listă de lucruri care merită negociate cu atenţie încă de la început, înainte să spui “da, voi lucra pentru această firmă”.
Negociezi un salariu bun
Sigur că e important ca salariul să fie unul bun. Dar cum ajungi la concluzia că o anumită sumă reprezintă un salariu bun? Te gândeşti la propriile nevoi şi spui o cifră? S-ar putea să munceşti din greu pentru suma respectivă şi pregătirea ta să fie grav subestimată. Cercetează care este nivelul pieţei muncii pentru ceea ce ştii tu să faci. Cercetează şi capacităţile firmei la care vrei să lucrezi. Dacă îşi poate permite să te plătească atât cât îţi doreşti tu. La negociere trebuie să te prezinţi cu “temele făcute” aşa încât să ai argumentele pregătite indiferent către ce s-ar îndrepta discuţiile.
Program flexibil
Cei mai mulţi angajaţi au nevoie de program flexibil, pentru că mersul zilnic la birou poate deveni un coşmar pe drumurile aglomerate din marile oraşe. Pe lângă asta, dacă măcar din când în când poţi să lucrezi de acasă, înseamnă că poţi în paralel să-ţi mai rezolvi şi din treburile personale. Desigur, sunt şi unele activităţi de birou care nu permit aşa ceva. Dar, în cele mai multe cazuri poţi cere, poţi argumenta utilitatea programului flexibil pentru tine şi eficiența ta. Să sperăm că îl vei şi obţine.
Zile de concediu
În baza legii muncii, fiecare angajat are dreptul la un număr de zile de concediu anual de odihnă în funcţie de vechimea acumulată în muncă. Pe lângă acestea, în funcţie de tipul de muncă prestat, poţi negocia să ai ceva în plus. De exemplu, în loc de bonus în bani să ceri bonus în zile libere - depinde ce e important pentru tine. Sau poţi să stabileşti alte repere cu angajatorii tăi. Dacă le depăşeşti şi dovedeşti că eşti un bun profesionist, să primeşti libere în plus.
Negociezi decontări
(transport, cursuri, sala de sport, etc.)
Majoritatea firmelor decontează transportul angajaţilor. Fie că e vorba de cupoane pentru benzină dacă aceştia au maşină, fie că e vorba de abonamente de metrou sau autobuz. Dar mai poţi cere să-ţi fie decontate cursurile de specializare. Și deplasările în interes de serviciu pe care le faci pe durata angajării tale în respectivă firmă. Unele firme oferă angajaţilor un laptop şi un telefon mobil. Dacă ai deja aşa ceva, cere altceva care să-ţi fie de folos în munca ta. Poate decontarea abonamentului la telefon şi/sau la internet dacă ocazional mai lucrezi şi de acasă. Dacă e important cum arăţi pentru firmă (poate eşti promoter, poate eşti la recepţie, etc.) poţi cere abonament la sala de sport. Dacă firma nu are o sală proprie - sunt astfel de situaţii.
Spaţiu la birou
N-o să-ţi vină să crezi cât de important este spaţiul care ţi se alocă la locul de muncă. Poate că n-o să ai birou individual, o încăpere numai a ta, dar contează cu cine o împarţi. Contează dacă ai un spaţiu privat de calitate, un dulap în care să-ţi pui lucrurile, un loc de luat masa, etc. Dacă lucrezi într-un birou cât-o hala şi ţi se alocă 70 cmp îţi garantăm că n-o să te simţi bine indiferent ce salariu ai avea. Când faci o muncă de creaţie contează să fie linişte, să te poţi concentra. Contează să nu fii întrerupt de o grămadă de colegi care la rândul lor încearcă să-şi facă munca. Observă cu atenţie locul în care urmează să lucrezi. Cere să ţi se arate care ar fi locul tău în clădirea firmei şi vezi cum ai putea lucra acolo. Nu spune da, înainte să vezi.
Înarmat cu aceste câteva sugestii, sperăm să reuşeşti să-ţi negociezi mai bine nevoile încă de la angajare. Anunţă-ne şi pe noi dacă ţi-au fost de folos şi cum s-a schimbat viaţa ta la locul de muncă.