Dacă eşti în această situaţie realizezi repede că nu e deloc uşor. Însă, dacă eşti un angajat priceput şi un bun profesionist, nu e deloc imposibil să ai şi un angajament în regim de freelancer. Munceşti mai mult, poate mai renunţi la relaxare şi hobby-uri, dar ştii pentru ce munceşti pentru că vei vedea pe banii din buzunar. Totuşi, cum să faci să gestionezi atât de multe lucruri care merg în paralel? Cum să apuci lucrurile şi să jonglezi cu ele aşa încât să-ţi meargă bine? Avem noi câteva idei, pentru că şi noi am fost într-o situaţie similară.
Exploatează perioadele mai libere de la serviciu
Indiferent ce job ai full time, dacă eşti atent şi le observi, sunt perioade mai aglomerate şi altele mai libere. Pe cele mai libere le poţi exploata aşa încât să-ţi iei câte un proiect ca freelancer. Însă, trebuie să ai proiectul luat deja când începe perioada liberă. Asta înseamnă că tu eşti mereu în căutare de proiecte potrivite pentru tine și că observi perioadele de la serviciu. N-ar trebui să reprezinte o corvoadă căutarea proiectelor, de vreme ce faci ce-ţi place. Nu-i aşa?
Respectă un program de lucru şi un program de odihnă
Că să le poţi face pe toate în timp util şi de bună calitate, înseamnă să-ţi respecţi programul de muncă şi pe cel de odihnă. Dacă nu eşti odihnit, n-ai să poţi lucra eficient şi cu atenţie. Organizează-te în aşa fel încât să nu depăşeşti niciodată un maxim de 12 ore lucrate pe zi. Eşti om, nu maşină. Trebuie să-ţi mai rămână timp de somn, să ai grijă de ţine şi să te ocupi şi de oamenii dragi din viaţa ta. Munca aceasta pe două fronturi, n-ar trebui să te izoleze de societate.
Nu lua proiecte ca freelancer dacă nu eşti sigur că sunt uşoare pentru tine
Ţine cont că atunci când vei lucra la proiectele luate ca freelancer cel mai probabil vei fi după o zi de muncă. Adică nu vei fi chiar fresh şi la capacităţi. Nu intra în proiecte complexe şi solicitante nici măcar dacă înseamnă bani frumoşi. Te interesează să duci la bun sfârşit ceea ce ţi-ai asumat şi să câştigi un ban. Treptat se vor acumula aprecieri de la clienţii tăi care îţi pot fi de mare folos în caz că vrei să treci la freelancing full time la un moment dat.
Ţine-te de termene ca freelancer, chiar dacă uneori înseamnă un efort
Străduieşte-te să nu ratezi termenele stabilite la serviciu şi nici pe cele de la proiectele de freelancing. Dacă la serviciu mai poţi să dai explicaţii şi să scapi cumva basma curată, la cele din freelancing nu funcţionează deloc aşa. Să ratezi un termen înseamnă o pată neagră pe profilul tău de profesionist. Totuşi, dacă analizezi lucrurile din punct de vedere al importanței, acordă-i locul favorit serviciului. Din acei bani trăieşti. Freelancingul e doar o completare în acest moment.
Prioritizează după importanță înainte de toate
Vor fi momente în care vor fi urgenţe şi la serviciu şi la proiectele de freelancing. Gândeşte lucrurile din punct de vedere al importanţei. Pune accent pe serviciu dacă intenţionezi să mai rămâi ceva vreme angajat. Pune accent pe freelancing numai dacă vrei să renunţi treptat la job şi să devii freelancer full time. Stabileşte-ţi priorităţile de la început.
Când poţi face excepţii, de ce şi pentru ce
E bine să nu fie nevoie să faci excepţii. Dar cum vieţile noastre au o doză mare de neprevăzut, trebuie să ştii mereu ce faci în caz că e nevoie de o excepţie. Ca să-ţi permiţi aşa ceva, presupune să ai o relaţie profesională bună atât cu şeful tău de la muncă dar şi cu clientul de freelancing. Nu abuza de excepţii. Foloseşte-le numai când efectiv ai nevoie pentru că s-a petrecut ceva important în viaţa ta sau a familiei tale.
Spor la treabă!